Roncal

Queseria Onkizu Gaztandegia Roncal

29/1/2024

Nafarroako Ipar Ekialdean aurkitzen dugun bailaran kokatzen da Onkizu gaztandegia, Bidankotze herrian. Erronkariko Ibaxaren barruan aurkitzen ditugun zazpi herrien artean bailaran ekialdeen aurkitzen dugun herria da. Pirinioen magalean eta Eska ibaia zeharkatzen duen bailaran aurkitzen dira Onkizu gaztandegiko ardiak. 1985. urtetik gaztagintzan murgildurik ibili da Javier Laspidea Hualde, Onkizu gaztandegiko kide eta arima. 

Sor marka honen barruan aurkitzen ditugun Onkizu gaztandegiko gaztak pasta gogorrekoak dira, krematsuak dira eta azal gogor lizundua dute (gazteak), belar fresko zein lasto ukituak ditu eta pikante puntu bat bukaeran.

Gure janari biltegian aurki ditzakezue ondorengo gaztak:

  • Erronkari gazta gaztea: ardi latxaren esne gordinarekin egindako gazta gaztea. Lau hilabetez ondua, berezkoa duen mendi usainak eta zaporeak ditu.
  • Erronkari gazta ondua: ardi latxaren esne gordinarekin egin eta gutxienez zortzi hilabetez ontzen den gazta.

 --

Ubicado en el noreste de Navarra, en pleno Valle del Roncal encontramos a nuestra quesería Onkizu, en el municipio de Vidangoz. Bajo los Pirineos y atravesado por el río Esca, el pueblo de Vidangoz es el pueblo que más al este está situado. Desde al menos 1985, nuestro joven quesero y alma de la quesería, Javier Laspidea Hualde a estado elaborando quesos.

Los quesos que vamos a encontrar amparados por esta Denominación de Origen son de pasta dura pero cremosa, con una corteza dura y mohosa con un interior compacto exento de ojos con pequeños orificios. Los aromas de los quesos de nuestra despensa nos recordarán al monte, a hierva seca y tendrán un picante final característico del producto.

Quesos de nuestra despensa:

-Roncal joven: elaborado a partir de leche cruda con al menos cuatro meses de maduración.

-Roncal madurado: elaborado a partir de leche cruda con al menos ocho meses de maduración.